37 Mastodon
Joene edited this page 2023-11-27 10:57:11 +00:00

Hieronder volgt een uitleg over hoe je een account moet aanvragen en gebruiken op social.bij1.org, de officiële Mastodonserver van BIJ1.

Inleiding

Mastodon is een antwoord op het monopolie op social media van grote (vooral Amerikaanse) technologiebedrijven. Het maakt gebruik van software die door iedereen ingezien kan worden en die door de community (dus niet door bedrijven) gemaakt wordt (open-source). Ook maakt het gebruik van een officieel goedgekeurd protocol (ActivityPub), zodat ook andere social media software gebruik kunnen maken van het netwerk (zgn. Fediverse). Net zoals e-mail zijn er meerdere servers met hun eigen naam (bv. social.bij1.org), waardoor niemand de baas is over Mastodon en het netwerk. Deze servers werken, net zoals e-mailservers, automatisch met elkaar samen door middel van het hierboven genoemde communicatieprotocol.

Mastodon lijkt nog het meest op Twitter, maar met diens eigen karakter en mogelijkheden. Met de aankoop van Twitter door Elon Musk is de populariteit van Mastodon sterk gestegen, vooral onder linkse en progressieve mensen. Mastodon is volledig in lijn met hoe BIJ1 het internet graag ziet. Vrij van de invloed van grote kapitalistische techbedrijven, zonder monopolies en de regie zoveel mogelijk in handen van de internetgebruikers zelf. Veel BIJ1'ers hebben zelf al de daad bij het woord gevoegd en zijn al fervent actief op Mastodon. Een officiële Mastodonserver kon daarom niet uitblijven. Met een account op deze server kunnen andere mensen gelijk zien dat deze officieel is.

Account aanvragen

Afdelingen, volksvertegenwoordigers en andere officiële kanalen van BIJ1 kunnen een account aanvragen op deze server. Deze kan worden aangevraagd met een e-mailadres eindigend op @bij1.org via mastodon@bij1.org. Wanneer je een afdeling bent, dan graag een BIJ1-e-mailadres gebruiken die ook door andere leden in de afdeling benaderd kan worden, bv. die van het lokale bestuur, social media-werkgroep of fractie.

Mastodon-adressen van afdelingen e.d. krijgen het formaat: @AfdelingBIJ1@social.bij1.org. Volksvertegenwoordigers krijgen het adres: @VoornaamAchternaamBIJ1@social.bij1.org (of @VoornaamBIJ1@social.bij1.org op verzoek). Dit formaat heeft twee redenen; 1. elk woord beginnen met een hoofdletter is beter geschikt voor schermlezers (vgl. met hashtags), 2. BIJ1 aan het eind is beter voor de herkenbaarheid, want soms wordt @social.bij1.org achterwege gelaten. Je kunt de weergavenaam (zie hieronder) gebruiken om de naam met spaties te schrijven.

Inloggen en basisinstellingen

Nadat je een account hebt aangevraagd krijg je de inloggegevens per e-mail. Het werkt het beste om het account in te stellen via je laptop of desktop. Ga naar social.bij1.org en klik op de knop Inloggen.

Homepage (zie bovenstaande tekst)

Vul het e-mailadres en het wachtwoord in die je hebt ontvangen, en klik vervolgens op de knop INLOGGEN.

Inlogpagina (zie bovenstaande tekst)

Je krijgt eerst een scherm met enkele aanbevelingen. Volg in ieder geval de beheerder van onze Mastodonserver (Admin Mastodon BIJ1), door middel van het aanklikken van het vinkje achter diens naam. Klik vervolgens op de knop Klaar.

Pagina met aanbevelingen (zie bovenstaande tekst)

Wanneer je verder niemand hebt gevolgd in het vorige scherm zie je een lege tijdlijn, anders zie je enkele berichten van de accounts die je hebt gevolgd. Klik nu linksboven onder de naam van je account op de link Profiel bewerken.

Starttijdlijn (zie bovenstaande tekst)

Vul de velden Weergavenaam en Bio (beschrijving van je account) in. Upload een Profielfoto (staat bij elk bericht die je plaatst) en een Omslagfoto (komt bovenaan je profielpagina te staan). Wij adviseren om dit hetzelfde te laten zijn dan je account op andere (kapitalistische) social media, in verband met herkenbaarheid.

Onder Extra velden kun je bijvoorbeeld een link naar jouw/jullie website zetten. In het linker veld zet je dan Website en in het rechter veld zet je bijvoorbeeld https://afdeling.bij1.org. Let op dat je https:// gebruikt (dit geldt voor alle internetadressen op Mastodon), anders kunnen mensen er niet op klikken.

Tabblad Profiel bewerken onder Openbaar profiel (zie bovenstaande tekst)

Klik op Privacy en bereik.

Klik alle vinkjes aan! Het is belangrijk dat je deze aanklikt, zodat jouw account kan worden gevonden en dat jouw berichten een zo groot mogelijk bereik krijgen. Niet alle gebruikers willen dit en het staat daarom in verband met de privacy uit (opt-in). Uiteraard moeten officiële BIJ1-accounts dit juist aanzetten!

Klik op de knop WIJZIGINGEN OPSLAAN.

Tabblad Privacy en bereik onder Openbaar profiel (zie bovenstaande tekst)

Je account is nu klaar voor gebruik.

Lees meer over het instellen van je account op Mastodon in de officiële documentatie (Engels).

Berichten plaatsen

Nu kun nu het eerste bericht (ook wel toot genoemd) plaatsen. In het tekstvenster links (onder je profielfoto) zet je je tekst. Je kunt rechtsboven emojis toevoegen (klik op 😂) of dit door middel van zogenaamde short-links toevoegen (type een : en type de naam van de emoji in het Engels, de emoji verschijnt en vervolgens klik je die aan).

Wanneer je verder typt wordt het schijfvenster groter en zie je rechtsonder het resterende aantal karakters. Het maximum aantal was 1000, maar nu 1873.

Wanneer je onder het tekstvenster op de paperclip (📎) klikt kun je een afbeelding, video- of zelfs een geluidsbestand toevoegen. Limieten zijn: 4 afbeeldingen van maximaal 16 MB, 1 video- of audiobestand van maximaal 99 MB.

Laat het wereldborreltje (🌎) staan (is nodig voor maximaal bereik van je bericht). NL betekent dat de taal van je bericht in het Nederlands is. Wanneer je bijvoorbeeld een keer een bericht in het Engels wilt versturen, klik je op NL en verander je de taal naar Engels (EN). De rest onderaan het tekstvenster is nu even niet van belang.

Als voorbeeld uploaden we via de paperclip (📎) een afbeelding. Je kunt een omschrijving (alt-tekst) aan alle mediabestanden toevoegen, dus ook video's. Klik nu in de thumbnail van het mediabestand op Bewerken of de tekst Geen omschrijving toegevoegd.

Nu opent er een venster om media te bewerken. Links kun je in het tekstvenster de omschrijving (alt-tekst) kwijt. Je kunt zelfs tekst automatisch laten detecteren. Dit werkt echter niet perfect en je moet de tekst nog wel nalezen op foutjes. Rechts kun je het rondje verschuiven om zo het focuspunt van de afbeelding te verleggen (waar de aandacht naar uit moet gaan). Rechtsonder zie je hoe het er uit komt te zien. Mensen kunnen altijd op de afbeelding klikken voor het volledige beeld.

Klik op de knop Toepassen.

Op Mastodon is het belangrijk dat je relevante #hashtags gebruikt. Zoeken werkt namelijk net zoals op Instagram met hashtags. Niet te veel toevoegen, want anders gaan mensen zich misschien ergeren. 😉 Wanneer een hashtag uit meerdere woorden bestaat, dan graag elk woord met een hoofdletter beginnen (bv. #SylvanaSimons). Hierdoor werken schermlezers beter.

Wanneer het bericht klaar is, klik je op de knop Toot!

Nu heb je je bericht verstuurd. Wanneer je nog meer berichten onderaan dit bericht wilt toevoegen (draadje) klik je links onder het geplaatste bericht op reageren (⮪). Wanneer je nog iets wel veranderen, open je rechts onder het geplaatste bericht een menu (⋯) en klik je op Bewerken. Bewerk de tekst en klik nogmaals op Toot!

Lees meer over berichten plaatsen op Mastodon in de officiële documentatie (Engels).

Berichten inplannen

Mastodon heeft de mogelijkheid om berichten in te plannen. Helaas hebben de web-app en de officiële mobiele apps hiervoor nog geen frontend, maar er zijn meerdere third party tools beschikbaar die dit wel kunnen. Veel mobiele apps hebben de mogelijkheid en er zijn enkele websites waarmee dit goed kan.

Websites:

  • Publer (getest)
  • Buffer (getest)
  • Fedica (getest, geen video upload met gratis account)
  • Fediplan (getest, open-source, heeft enkele bugs. tijdzone klopt niet, loopt een uur voor)

Migreren vanaf een andere server

Klik op social.bij.org weer op Profiel bewerken of ga naar je Accountinstellingen (maakt niet uit welke).

Scroll helemaal naar de onderkant van de pagina.

Onder het kopje Verhuizen vanaf een ander account klik je op de link een accountalias aan te maken.

Helemaal onderaan profielinstellingen of accountinstellingen (zie bovenstaande tekst)

Op de pagina Accountaliassen vul je onder de kop Mastodonadres van het oude account het adres van je oude account (gebruikersnaam@domein) in. Let op dat je het goede formaat gebruikt (zonder een @ aan het begin) en dus niet een internetadres dat begint met https://.

Klik op ALIAS AANMAKEN.

Accountaliassen (zie bovenstaande tekst)

Je ziet nu de aangemaakte alias onderaan staan (is Mastodonadres van het oude account). Als dit er goed uit ziet (gebruikersnaam@domein) ben je klaar met het instellen van je nieuwe account.

Accountaliassen (zie bovenstaande tekst)

Ga naar de server van je oude account en zorg dat je bent ingelogd. Ook hier klik je op Profiel bewerken (https://domein-oude-server/settings/profile) of ga je naar Accountinstellingen (https://domein-oude-server/auth/edit) (maakt niet uit welke).

Scroll helemaal naar de onderkant van de pagina.

Onder het kopje Naar een ander account verhuizen klik je op de link dit hier instellen (https://domein-oude-server/settings/migration).

Helemaal onderaan profielinstellingen of accountinstellingen (zie bovenstaande tekst)

Op de pagina Accountmigratie vul je links onder de kop Mastodonadres van het nieuwe account het adres van je nieuwe account (gebruikersnaam@social.bij1.org) in. Let op dat je het goede formaat gebruikt (zonder een @ aan het begin) en dus niet een internetadres dat begint met https://. Let op! Rechts onder de kop Huidig wachtwoord vul je het wachtwoord van je oude account in, dus het account waarmee nu bent ingelogd en niet die van het nieuwe account.

Klik op VOLGERS VERHUIZEN.

Accountmigratie (zie bovenstaande tekst)

Op de achtergrond zorgen de Mastodonservers van het oude en nieuwe account dat jouw volgers worden verhuisd. Afhankelijk van het aantal volgers en hoe druk jouw oude server is, kan dit even duren. Het gros van jouw volgers wordt verhuisd, maar meestal blijven er wel een paar achter. Dat heeft meerdere technische oorzaken en is geen reden tot ongerustheid. Jouw volgers worden niet op de hoogte gesteld van de verhuizing. Je kunt eventueel later in een bericht vanaf je nieuwe account dit alsnog doen, maar het is niet noodzakelijk.

Naast de verhuizing van jouw volgers verwijst Mastodon jouw oude account nu ook door naar jouw nieuwe account en heeft het het op inactief gezet. Wanneer je nog wat aan je oude account wil aanpassen, kan dit geannuleerd worden. Vergeet dan niet om na afloop handmatig de doorverwijzing weer in te stellen (via https://domein-oude-server/settings/migration/redirect/new). Dit werkt op dezelfde manier als de eerdere migratie. We adviseren echter om de doorverwijzing niet te verwijderen.

Accountmigratie (zie bovenstaande tekst)

Wanneer jouw volgers zijn verhuisd kun je optioneel ook nog handmatig de accounts die jouw oude account volgt naar het nieuwe account migreren. Ga naar Importeren en exporteren in het oude account. Je komt automatisch op de pagina Exporteren uit. Klik op link CSV rechts van tekst Volgt (of Following). Sla dit bestand (follows.csv) op. Je kunt het tabblad met je oude account nu sluiten.

Exporteren (zie bovenstaande tekst)

Ga op social.bij1.org naar Importeren (in je Instellingen onder Importeren en Exporteren). Zorg er voor dat als Importype Volglijst staat en dat de optie Samenvoegen is geselecteerd (dus niet Overschrijven). Klik onder Gegevens op de knop Bladeren (of Browse). Kies het bestand (follows.csv) wat je net hebt gedownload. Wanneer de naam van het gekozen bestand achter de knop Bladeren staat, klik je op de grote knop UPLOADEN.

Importeren (zie bovenstaande tekst)

Je bent nu klaar met de migratie.

Lees meer over het migreren van accounts in de officiële documentatie (Engels).

Zie ook